Vanliga skador inom padel

Vanliga skador inom padel liknar ofta de skador som förekommer inom andra racketsporter som tennis och squash. Här är några av de vanligaste skadorna inom padel:

  1. Tennisarmbåge (Lateral epikondylit): Detta är en överanvändningsskada som påverkar senorna runt armbågens utsida. Det kan orsaka smärta och ömhet i underarmen och handleden. Att använda fel teknik, för stort grepp eller att spela med en för tung och hårt racket kan öka risken för tennisarmbåge.
  2. Skulderskador: Padel innebär upprepade rörelser med armen och axeln, vilket kan leda till skulderskador som exempelvis överansträngning eller inflammation i axelleden.
  3. Knäskador: Snabba rörelser och vändningar på banan kan belasta knäna. Vanliga knäskador inom padel inkluderar ligamentskador som ACL- eller MCL-skador och meniskskador.
  4. Ankelvrickningar: Plötsliga rörelser och snabba riktningsändringar kan öka risken för att vricka eller skada ankeln.
  5. Blåmärken och stukningar: Då bollen kan komma i hög hastighet, och det är en snabb sport, är det inte ovanligt att få bollträffar på kroppen, vilket kan orsaka blåmärken eller mindre stukningar.
  6. Övriga överbelastningsskador: Överdriven träning utan tillräcklig vila och återhämtning kan leda till olika överbelastningsskador, inklusive tendinit (seninflammation) i olika delar av kroppen.

För att minska risken för skador inom padel är det viktigt att träna rätt teknik, använda lämplig utrustning (inklusive en racket som passar din nivå och kroppstyp) och följa goda uppvärmnings- och nedvarvningsrutiner. Att träna styrka och flexibilitet i musklerna som används mest under padelspelet hjälper till att minska skaderisken. Vi har därför gjort kursen Padelfys tillsammans med Calle Knutsson, profesionell padelspelare, med padelspecifika övningar för att du ska kunna vara skadefri och utveckla din padel.

Photo by Oliver Sjöström on Unsplash

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *