Vad säger forskningen om idrottsmassage?

Vi på PRO Athlete ser dagligen positiva effekter av idrottsmassage och dess behandlingar. Dels från våra egna mentorer som jobbar som professionella massörer med atleter, idrottare och vanliga motionärer men även från våra deltagare som gått våra utbildningar Diplomerad friskvårds/idrottsmassör samt Certifierad massageterapeut/idrottsmassör. Vi kallar det beprövad erfarenhet där vi tillsammans med våra kollegor upplever effekterna. Detta tillsammans med forskning blir för oss en verklighet.

Men vad säger forskningen? Idrottsmassage är en typ av behandlande massage som specifikt syftar till att förbättra sportprestationer, påskynda återhämtning och förebygga skador. Det har blivit allt mer populärt bland professionella idrottare, men också bland motionärer och fitnessentusiaster. Nedan går jag igenom några aspekter av forskningen på området:

Effekter på prestation

Det är blandade resultat angående idrottsmassagens direkta effekt på sportprestation. En del studier har funnit att det kan bidra till förbättrad flexibilitet och rörlighet, vilket i sin tur kan leda till bättre prestation. Andra studier har inte kunnat visa någon signifikant förbättring i faktorer som uthållighet, styrka eller hastighet.

Återhämtning

Ett område där idrottsmassage verkar vara särskilt effektivt är i återhämtning efter fysisk ansträngning. Massagen kan hjälpa till att snabba på elimineringsprocessen av metaboliska avfallsprodukter som laktat. Det kan också minska muskeltrötthet och förbättra blodcirkulationen, vilket underlättar återhämtningen.

Smärtlindring och skadeprevention

Idrottsmassage har visat sig vara effektivt för att minska muskelspänningar och smärta. Det kan även minska risken för skador genom att förbättra musklernas flexibilitet och genom att lösa upp eventuella muskelknutor eller spänningar som kan leda till överbelastning och skador.

Psykologiska effekter

Många idrottare rapporterar att de känner sig mer fokuserade och mindre stressade efter att ha fått massage. Även om forskningen på detta område är begränsad, pekar det på att idrottsmassage kan ha en positiv inverkan även på den psykologiska aspekten av sportprestation.

Individuella skillnader

Det är viktigt att notera att effekterna av idrottsmassage kan variera från person till person. En del individer kan uppleva stora förbättringar, medan andra inte märker någon skillnad alls.

Sammanfattningsvis finns det en del bevis för att idrottsmassage kan vara effektivt för återhämtning och smärtlindring, men det är mer blandade resultat när det gäller direkt förbättring av sportprestation. Mer forskning krävs för att dra mer konkreta slutsatser.

Vad tror du, kan idrottsmassage vara ett bra tillägg till din verksamhet inom massage och träning? Eller använder du det redan som en del av ditt utbud?

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *