Konditionsträning med boll eller utan?

Klacksparkar och tunnlar i all ära, fotboll innebär till stor del en massa oglamorös löpning. Så hur rustar man sig bäst för detta? I en nyligen publicerad forskningsartikel analyseras vilken konditionsträning som är lämpligast för ungdomsfotbollsspelare.

Konditionsträning med eller utan boll – vad ger bäst effekt rent fysiologiskt? I en tysk-svensk så kallad metaanalys, publicerad i februarinumret av tidskriften Sports Medicine Open, analyseras totalt nio vetenskapliga studier på elitspelande fotbollsungdomar med en genomsnittsålder på 16 år.

Forskarna granskade speciellt studier som jämfört effekten av högintensiv intervallträning (HIIT) och så kallat smålagsspel (SSD, Small-Sided Games). Endast studier som pågått under minst fyra veckor analyserades. Vilka slutsatser drar då forskarna – är det effektivare för unga spelare att löpträna med eller utan boll?

– Högintensiv intervallträning på intensiteter upp till 90 procent av den maximala syreupptagningsförmågan (Vo2 Max) och smålagsspel gav likvärdiga effekter på de flesta undersökta parametrar, med en marginellt högre effekt för HIIT, säger Professor Billy Sperlich som tillsammans med forskarkollegorna Philipp Kunz, Florian Engel och svenske H-C Holmberg har genomfört studien.

I de undersökta studierna genomfördes ett antal tester före och efter träningsperioderna, däribland mätnings av maximal syreupptagningsförmåga, löpning till utmattning (Time-Trials), löpekonomi samt olika mer fotbollsspecifika tester. Hur ska man då värdera huvudresultatet – vilken av träningsformerna rekommenderar forskarna med tanke på att de tycks ge likvärdiga fysiologiska effekter?

– Med tanke på tidsfaktorn, att det i ett fotbollslag är många kvaliteter som behöver tränas, så skulle jag rekommendera smålagsspelet. Då får man, utöver en positiv effekt på syreupptagningsförmågan, även neuromuskulära och kognitiva förbättringar som reaktionstid, beslutsfattande och riktningsförändringar i olika tempo, säger Billy Sperlich.

Läs hela artikel på idrottsforskniong.se>>

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *