Guide till den bästa rörlighetsträningen

Stretcha eller inte stretcha? Idrottsforskaren och sjukgymnasten Carl Askling ger ett generellt råd: Känns det bra? Stretcha på!

Att stretcha före eller efter träningen gör sällan någon skada. Däremot kan det ge en hel del nytta. Allt beror på vem du är, vilka behov du har och hur mycket tid och engagemang du är beredd att lägga ner.

– Det är dags att avdramatisera stretching. Det är inget farligt om man gör det med vett och sans. Kör på om du mår bra av det. Lyssna på kroppen och gå inte över smärtbarriärer – om du inte sysslar med extrema idrotter, säger Carl Askling som är sjukgymnast och doktor i idrottsmedicin vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Titta på eliten

Han har ägnat många år åt forskning om muskler och senor, och har lång erfarenhet av nära samarbete med olika elitidrottare.

En vanlig myt är att stretching förbygger skador och träningsvärk. Det har inget stöd i forskningen. Däremot visar erfarenheten att regelbunden stretching och annan rörlighetsträning spelar roll för att göra kroppen smidigare, enligt Carl Askling.

– Titta på elitidrottarna. Det är garanterat ingen slump att de lägger ner så mycket tid. Friidrottare ägnar 20-40 minuter till uppvärmning inför varje träningspass. Där ingår stretching och annan rörlighetsträning som väldigt naturlig del. Det är inget de gör för att de tycker att det är extremt roligt.

Inte fel att må bra

Stretchningens effekt är annars ganska svår att mäta för forskarna. Det finns så mycket annat som påverkar kroppen. Människors muskler och senor ser dessutom olika ut och är olika lätta att påverka. Generellt sätt är unga rörligare än äldre. Och män är stelare än kvinnor.

De övningar som de flesta motionärer ägnar sig åt har minimal påverkan på kroppens rörlighet, tror Carl Askling. Men många upplever att de mår bra av att stretcha i samband med träningen. Då finns det ingen anledning att sluta. Känslan av välbefinnande kan vara väl så viktig.

– Det kan ingå på ett bra sätt som en mental förberedelse inför ett pass. Och efteråt som ett sätt att varva ner. Men känns det som en helt onödigt grej? Då tycker jag att man kan skippa det.

Läs artikeln på Idrottsforskning.se>>

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *