Guid till effektiv konditionsträning

Oavsett om du är elitmotionär eller mest tränar för att må bra är det stimulerande när träningen ger resultat. För att optimera effekten av din uthållighetsträning så är det viktigt att tänka på några grundläggande faktorer. I denna artikel guidar idrottsexperterna Øyvind Sandbakk och HC-Holmberg, tidigare rådgivare till Svenska Längdlandslaget och FoU-ansvarig på Sveriges Olympiska Kommittee, till hur du bör tänka när du skapar ditt eget träningsupplägg.

Hur får man ut mest av sin investerade träningstid i form av förbättrad prestation? I denna artikel ger vi svar på denna fråga, utifrån vad studier inom uthållighetsträning och träningsupplägg visat under senare år.

I texten går vi bland annat igenom träning med olika intensitet och periodisering av träning vilket är två viktiga pusselbitar för att nå bättre effekt. För att optimera effekten av träning behöver den även ”pusslas ihop” med återhämtning och övrigt liv till en välbalanserad och fungerande helhet. Att få till detta pussel är en utmaning för såväl elitidrottaren som för motionären.

  1. Träning med olika intensitet
  2. Periodisering och variation av träningspass
  3. Tillräckligt med tid för återhämtning
  4. Följ utvecklingen och justera vid behov

Läs artikeln på Idrottsforskning.se>>

Relaterade Artiklar

Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *